Kattoikkunat

Tyylikkäät kattoikkunat tuovat kotiin hauskaa tunnelmaa, ja ne päästävät valoa sisään tehokkaasti. Luonnonvalo ilahduttaa monessa tilassa, ja kattoikkunat myös näyttävät erittäin komeilta kodin sisutuksessa. Kattoikkunoita on saatavilla kalteville katoille sekä tasakatoille, ja ikkunat voivat olla ylä- tai alareunasta avattavia. Toisinaan kattoikkunan avaaminen on liian hankalaa sen sijainnin takia, ja silloin taas kannattaa valita kattoikkuna kauko-ohjauksella. Tällaisia järjestelmiä on sekä sähköllä että aurinkovoimalla toimivina, ja niiden avulla voidaan säätää myös ikkunoiden verhoja ja rullasuojia.

Yksi kattoikkuna on erittäin tunnelmallinen valinta, mutta näyttävyyttä kotiin saa lisäämällä kattoikkunoita useamman kappaleen samaan huoneeseen. Vieri viereen asetetut kattoikkunat luovat tilantuntua ja avartavat huonetta, sekä valo pääsee sisään hienosti. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kaksi tai useampi vierekkäinen kattoikkuna, kaksi päällekkäistä ikkunaa tai neljä tai useampi ikkuna neliön muotoon asetettuna. Jos kaltevan katon lape jatkuu lattiaan asti, kattoikkunoihin voidaan myös asentaa lisäikkuna, joka jatkaa ikkunaa ihan lattiaan saakka. Julkisivuikkunat taas asennetaan suoraan kattoikkunan alapuolelle seinään, ja näin lähes lattiaan asti ulottuvilla ikkunoilla saadaan hienot näköalat ja tilantuntua.

Kattoikkunat soveltuvat kaikenlaisiin huoneisiin ja tiloihin, ja niistä on erityisen paljon iloa etenkin oleskelutiloissa, makuuhuoneessa tai vaikka työskentelyhuoneessa, jossa tarvitaan runsasta valoa. Ja mitä sitä olisikaan mukavampi katsella ennen nukkumaan käymistä, kuin kaunista tähtitaivasta suoraan sängystä. Kattoikkunoita löytyy monen mallisia ja erilaisissa tyyleissä, ja niihin saadaan myös hienoja verhovalintoja ja muita tarvikkeita, joista löytyy kaikenlaisiin tyyleihin sopivia ratkaisuja. Hienon ulkonäkönsä lisäksi myös kattoikkunoiden käytännönominaisuuksissa on valinnanvaraa. Energiatehokkaaseen talouteen voidaan valita kattoikkunoita erittäin hyvillä U-arvoilla, ja kattoikkunoita löytyy myös tavallista paremmalla kosteudenkestolla. Tällaisiin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, etenkin jos ollaan suunnittelemassa hieman suurempaa ja näyttävämpää ikkunakokonaisuutta.

Kattoikkunan huoltaminen

Jotta kattoikkuna kestää ja säilyy hyvänä, tulee sitä huoltaa asianmukaisesti. Ikkunapintojen pesu, karmien huoltaminen sekä ylä- ja sivukourujen puhdistaminen lehdistä ja mahdollisesti myös lumen ja jään puhdistaminen kuuluvat kaikki kattoikkunan huoltotöihin.

Jokaisella ikkunatyypillä on omat tarkemmat huolto-ohjeensa, joihin tulee perehtyä. Etenkin puuikkunoiden karmeista on pidettävä hyvää huolta, tarkastaa lakkapinta ja suorittaa huoltomaalaus aina tarvittaessa, kun taas muovi-ikkunoissa ei tätä tarvita. Ikkunoiden saranat tulee voidella 5 vuoden välein, ja kattoikkunan ja katemateriaalin väliin kertyvät lehdet on poistettava vähintään kerran vuodessa, tai aina jos lehdet estävät veden vapaan virtaamisen alaspäin ikkunan sivuilla. Koska nykyaikaisilla kattoikkunoilla on hyvä lämmöneristyskyky, on lumen sulaminen lasin päältä vähentynyt, mutta tätä kannattaa kuitenkin tarkkailla.

Erilaisilla kattoikkunoilla on omat asennusohjeensa valmistajan mukaan, ja näihin ohjeisiin on perehdyttävä ennen kattoikkunan asennusta. Jos asiakas ei halua tilata ammattilaista tekemään hommaa, voi asennuksen tehdä itsekin. Netistä löytyy käteviä ohjeita kattoikkunoiden asennukseen esimerkiksi videoiden muodossa.